Over mesologie
Het reguliere alternatief
Wat is mesologie?
Hoe ziet een consult eruit?
Voor het consult
Vooraf krijg je via de mail een intakeformulier toegezonden waarin je klachten en voorgeschiedenis worden uitgevraagd.
Anamnese
We nemen samen het intakeformulier door en ik stel waar nodig verdiepende vragen.
Pols/tong onderzoek
Dit werkt vanuit de Ayurveda en Chinese geneeskunde. De pols vertelt ons hoe verschillende orgaansystemen met elkaar samenwerken. Vorm, kleur en beslag v/d tong zijn een weerspiegeling v/d processen in o.a. het maag-darmkanaal.
Buikonderzoek
Door middel van een visceraal onderzoek kijk ik of er belangrijke of gevoelige plekken in de buik zijn. Dit geeft mij informatie over de buikorganen. Indien nodig verwijs ik door naar bijv. een osteopaat.
EFD (Electro Fysiologische Diagnostiek)
Er worden circa 80-100 punten op handen en voeten gemeten. EFD meet de elektrische weerstand op acupunctuurpunten. Dit is pijnloos en gebeurt met een meetpen. De meting geeft een totaalbeeld van het functioneren van de orgaansystemen.
Daarnaast meet ik vitaminen, mineralen, hormonen, enzymen en voeding.
Na het onderzoek
Nadat de onderzoeken hebben plaatsgevonden bepaal ik een strategie. Waar ben je het meest mee geholpen? Dit kunnen verschillende adviezen zijn en zijn geheel persoonlijk:
Voedingsadviezen: is het beter voor je om bepaalde voeding meer te eten, voeding tijdelijk te schrappen of juist anders te eten. Bij iedereen sluit weer een ander voedingspatroon aan. Daarom is ieder voedingsadvies uniek en persoonlijk.
Suppletie: soms kan het nodig zijn om tekorten aan te vullen, systemen beter te reguleren of het lichaam te prikkelen middels bijvoorbeeld homeopathie, kruiden en/of vitaminen en mineralen.
Leefstijl: past wat je doet in het dagelijks leven bij jouw constitutie? Ik noem dit ook wel de aard van het beestje. Zijn hier dingen in te vinden die voor jou verbeterd kunnen worden? Dit kan gaan over werk, thuissituatie, sport, ritme etc. Soms kan een klein aanpassing al het gewenste resultaat geven.
Herhaalconsult
Na 6-10 weken wordt er een vervolgconsult gepland. In dit consult herhalen we alle onderzoeken. Dit ter evaluatie of de ingezette therapie voortgang heeft gebracht. Het ligt aan de problematiek hoeveel consulten er nodig zijn voor het te verwachten resultaat. Hier kan op voorhand wel een indicatie voor worden afgegeven.
Uitgelichte klachten
Een mesoloog behandeld veelal chronische klachten, waarbij naar het functioneren van het gehele lichaam wordt gekeken en niet enkel de klacht wordt behandeld. Onderstaand zijn enkele voorbeelden, waarbij hulp geboden kan worden:
- Spijsvertering: buikpijn, maagzuur, obstipatie, diarree, opgeblazen buik, PDS, Cröhn en Colitis Ulcerosa.
- Doorbloeding: kouden handen en voeten, hitte aanvallen, spataderen, tintelende ledenmaten.
- Hormonaal: PMS, menstruatie- en overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, klachten na de zwangerschap, schildklierproblemen.
- Allergieën en intoleranties: voedingsovergevoeligheid voor bv: koemelk, lactose, gluten of nikkel. Allergieën gerelateerd aan immuunsysteem, bv. hooikoorts of dierenallergie
- Vermoeidheid: chronische, onverklaarbare vermoeidheid, slaapproblemen
- Psychisch: burn-out, depressie, angststoornis, uitputting
- Huid: psoriasis, droge huid, acne, eczeem, galbulten,
- Longen: astma, bronchitis, klachten na corona
- Keel- ,neus- en oorgebied: oorontstekingen, chronische verkoudheid, smaak- en geurverlies, verlaagde weerstand
- Terugkerende ontstekingen: blaas-, holte-, gewrichts- en darmontstekingen.
Video mesologie
Visueel ingesteld en/of graag nog wat meer informatie over wat Mesologie inhoudt? Het linker filmpje geeft een korte introductie over wat mesologie is. Voor een uitgebreidere versie raad ik de rechter video aan.